Waarom indoor trainen met een Tacx trainer?

Met een Tacx zorg je ervoor dat je conditie op peil blijft in het laagseizoen, en dat je fit aan het nieuwe wielerseizoen kunt beginnen. In de winter op de fiets? Als je indoor fietst, heb je geen gedoe meer met wielerkleding en temperatuur: je kunt gewoon in je zomer outfit op de fiets stappen. Kortom: een indoor fietstrainer is echt een fijne toevoeging. De vraag is echter: welke Tacx trainer sluit aan op jouw wensen en eisen? En welke varianten zijn er eigenlijk allemaal te vinden? Op deze fietstrainer keuzehulp pagina lees je alles over de verschillende soorten fietstrainers en lees je welke innovatieve snufjes ze hebben.

Tacx trainer keuzehulp

Je vindt tegenwoordig veel verschillende soorten Tacx hometrainers. Maar welke Tacx trainer moet je kopen? Wanneer je op zoek bent naar zo'n trainer, is het allereerst verstandig om te kijken naar de diverse soorten en je af te vragen waar je trainer aan moet voldoen.

Basis Tacx trainer

Heb jij de fietstrainer nodig om een basis training te verrichten? Dan zul je voldoende hebben aan een basic Tacx trainer. Je kunt je complete fiets in de Tacx trainer plaatsen, en de weerstand wordt gegenereerd doordat de achterband van je fiets tegen een metalen remrol staat geklemd. Hierbij wordt de weerstand geregeld door het gebruik van een bekabelde schakelaar die je op je stuur monteert. Een basic trainer is de goedkoopste optie.

De basis Tacx trainer is een stand-alone trainer die niet aangesloten hoeft te worden op het stroomnet. Dit geeft je dus wel veel flexibiliteit: je kunt je Tacx trainer gemakkelijk midden in de woonkamer plaatsen om bijvoorbeeld voor je TV een aantal virtuele kilometers te maken.

Er zijn enkele nadelen verbonden aan de basis Tacx trainer. Je zult last hebben van een achterband die een beetje slipt op de remrol. De krachtoverbrenging is dus niet 1 op 1. Tevens heb je een speciale Tacx band nodig. Deze, vaak blauwgekleurde, banden slijten redelijk snel. Een klapband is dan ook een mogelijkheid, en je zult sowieso fijne blauwe rubberdeeltjes achter je Tacx trainer vinden na de eerste trainingen met een nieuwe Tacx band. Daarnaast is een basis trainer niet te koppelen met trainingssoftware zoals Zwift, en je kunt dus niet rondrijden in virtuele omgevingen.

De Tacx Booster is het huidige instap wheel-on fietstrainer model. Deze is verkrijgbaar met of zonder snelheidsmeter om te meten hoe ver en hoe snel je rijdt. Met een eenvoudige hendel aan het stuur kun je de weerstand instellen op 10 verschillende niveaus tot 1050 watt.

Smart Tacx trainer

De meer ervaren (amateur) fietsers zullen vaak fietsen met een groter doel voor ogen. Dit kan een wedstrijd zijn, maar ook een bepaald niveau onderhouden zodat de aansluiting met de fietsclub niet verloren gaat. Fietsers die regelmatig binnen trainen, zullen andere eisen stellen aan een fietstrainer. Een smart Tacx hometrainer kan dan goed van pas komen. Deze trainers zijn uitgerust met een Bluetooth en ANT+ signaal. Hiermee kun je de trainer koppelen aan je smartphone, tablet of fietscomputer. Je krijgt dan real time data door zoals snelheid en trapfrequentie.

Welke tacx kopen smart trainer

Doordat de smart trainer aangesloten kan worden op de tablet of computer, zijn er leuke extra mogelijkheden die een basis trainer niet heeft. Zo is een fietstraining app als Zwift dan erg leuk: je kunt fietsen in een virtuele omgeving met mensen over de hele wereld. Hoe harder je trapt, hoe harder je door de virtuele omgeving fietst.

De Tacx Flow Smart T2240 is eenvoudig te koppelen met verschillende trainingsapps om jouw snelheid en weerstand bij te houden. Deze trainer is instaat om een hellingsgraad tot 6% te simuleren om jou het gevoel te geven dat je buiten aan het fietsten bent.

Dit model is ook weer wheel-on en voorzien van een magneetrem, waardoor je ook hier last hebt van rubberdeeltjes op de vloer na een training (meestal alleen bij een relatief nieuwe Tacx-band), en misschien een slippende achterband.

HANDIG: Tacx wiel 

Zoals je bij de meeste van de bovenstaande Tacx trainers hebt kunnen zien, is het verstandig om met een Tacx band te rijden. Deze beschikt over een hardere rubbersoort waardoor deze minder hard slijt dan een reguliere band. Je reguliere band zou namelijk binnen no-time zijn grip verliezen, dus dat is zonde. Daarnaast wordt de band erg warm en glad door de rollen. 

Natuurlijk ga je niet steeds je band verwisselen wanneer je je fiets op de Tacx wil zetten. Daarom raden we aan om een Tacx wiel te maken. Koop een goedkoop achterwiel op marktplaats en plaats hier bij voorkeur dezelfde cassette op als je op je normale wiel hebt zitten. Dit scheelt met afstellen. Leg hier vervolgens je blauwe Tacx band op. Nu hoef je alleen je achterwiel te vervangen wanneer je gaat tacxen.

Interactieve trainers

Interactieve trainers zijn dus eigenlijk luxe smart Tacx trainers. De interactieve Tacx trainer kan namelijk feedback vanuit je computer of mobiele device verwerken en daarop meteen actie ondernemen. Je kunt dus trainingen inladen met een wisselend stijgingspercentage (lees: wisselende weerstand), en deze zal dan automatisch worden aangepast gedurende je rit. Je kunt je dus echt bezig houden met fietsen, en hoeft niet meer na te denken over het tijdig aanpassen van de weerstand.

Dit maakt een Zwift training een stuk interessanter. Misschien ken je de software al. Deze software laat je zelf een rit uitkiezen (bijvoorbeeld bekende beklimmingen zoals de Alpe D'Huez en de Mont Ventoux) en simuleerd vervolgens het parcours middels de weerstand van je fietstrainer. Dus rijd je bijvoorbeeld virtueel een bekende berg op? Dan zal de weerstand automatisch worden aangepast aan deze specifieke route zodat je het hoogteverschil virtueel zult ervaren.

Zijn er ook nadelen? Dit ligt er natuurlijk aan welke interactieve Tacx trainer je koopt. Het goedkoopste model, de Tacx Booster, heeft namelijk nog steeds een magneetrem, dus met een metalen remrol waartegen je de achterband (Tacx band) klemt. Deze magneetrem zorgt dan voor de weerstand. Dit zorgt dus ook weer voor dezelfde nadelen als andere wheel-on fietstrainers (slippende achterband + mogelijk rubberdeeltjes achter je fiets na een training met een relatief nieuwe Tacx band). Kies je voor een iets duurder model, dan heb je deze nadelen niet: De Direct Drive fiets trainers.

Onze keuze als beste Tacx trainer: Direct Drive

De beste Tacx trainer in onze ogen is een direct drive trainer. In deze Tacx fietstrainer plaats je je fiets zónder achterwiel. Op de trainer monteer je namelijk een eigen cassette die rechtstreeks in verbinding staat met de remrol. Je legt je fietsketting op deze cassette en dit zorgt ervoor dat er optimale krachtoverbrenging plaatsvindt. De weerstand in deze trainers wordt geregeld door een elektrorem of motorrem. De elektrorem is over het algemeen beter dan de motorrem, en de laatstgenoemde wordt dan ook alleen gebruikt voor de Tacx Neo 2T smart. Bij beiden varianten vallen de nadelen van de magneetrem echter volledig weg: er is dus geen speling tussen achterwiel en remrol.

Welke tacx moet ik kopen Direct Drive

De direct drive trainer is de meest luxe en geavanceerde trainer, en kan gebruikt worden met zowel smartphone, tablet als computer. De weerstand wordt ook hier weer automatisch aangepast met behulp van software. De basismodellen direct drive Tacx trainers, zoals de Tacx Flux S, kunnen een hellingspercentage van zo'n 10% aan met een weerstand vermogen van 1500 watt, terwijl de échte toppers, de Tacx Neo 2T, een helling van maar liefst 25% kunnen simuleren met een weerstand vermogen van 2200 Watt. 

Het absolute topmodel is niet voor niks het topmodel. De Tacx Neo 2T leverd het meeste vermogen en kan net zoals de Tacx Flux S ook een afdaling simuleren. De trainer "duwt" je dus als het ware voort wanneer je in een afdaling (max 5%) zit. Net echt! Het gaat zelfs zover dat je Tacx gezellig meetrilt zodra de virtuele route over kasseien gaat. Hier betaal je natuurlijk wel behoorlijk extra voor ten opzichte van de instap modellen. Aan jou de keuze of dit het extra geld waard is.

Eigenlijk is de prijs het enige echte nadeel: de direct drive trainer is de duurste Tacx trainer soort. Voor de topmodellen zul je meer dan 1000 euro moeten neerleggen. Ga je voor een basismodel? Kijk dan of een luxe reguliere interactieve trainer met magneetrem niet een betere keuze is. Het prijsverschil is namelijk aanzienlijk en als je de fietstrainer niet heel veel gaat gebruiken is dat toch zonde. Je kunt namelijk ook op de wheel-on trainers een prima training maken.

Tip: geen Tacx trainer thuis, maar wil je wel binnen fiets met slecht weer? Ga naar je lokale sportschool en kies voor spinning.

Terug naar Koopgids
InhoudWaarom indoor trainen met een Tacx trainer?
Tacx trainer keuzehulp
Basis Tacx trainer
Smart Tacx trainer
HANDIG: Tacx wiel 
Interactieve trainers
Onze keuze als beste Tacx trainer: Direct Drive
Bekijk de prijzen van alle Tacx fietstrainers