Begin vroeg

Probeer fietsen op de warmste momenten van de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur, zoveel mogelijk te vermijden. Zet je wekker dus vroeg en begin je fietstocht in de frisse ochtenduren. Naast het voordeel van de koelere temperatuur is het in de vroege uurtjes ook nog eens rustiger op de wegen.

Blijven drinken

Hoe warmer het is, hoe meer je gaat zweten. Daarom is het belangrijk om voortdurend je vochtniveau aan te vullen. Plan je route zo dat je regelmatig langs plekken komt waar je je bidons kunt bijvullen, zoals supermarkten, cafeetjes of watertappunten langs de weg.

Tip: op veel dorpspleinen staan fonteintjes. Laat het water eerst goed doorlopen en controleer of er een bordje bij staat dat aangeeft of het drinkbaar is. In Frankrijk staat er 'eau potable' en in Italië 'acqua potabile'. Zo niet, dan kun je het altijd nog gebruiken voor een verfrissende plens over je hoofd.

Leg je bidons in de vriezer

Tijdens je rit worden je bidons al snel warm. Om dit tegen te gaan, kun je ze de avond van tevoren in de vriezer leggen. Zo kun je in ieder geval aan het begin van je rit genieten van ijskoude drank.

Bescherm je tegen de zon

Zorg dat je goed beschermd bent tegen de zon. Zet een goede zonnebril op en draag een pet of helm met zonneklep om je gezicht te beschermen. Vergeet daarnaast niet om zonnebrand te gebruiken, met name op de plekken die veel zon krijgen zoals je je gezicht, nek, kuiten en armen. Smeer je tijdens lange tochten iedere twee uur opnieuw in, want door het zweten in de volle zon kan de bescherming snel verminderen.

Draag de juiste kleding

Kies voor kleding die speciaal is ontworpen voor warme omstandigheden. Draag lichte, ademende materialen die zweet snel afvoeren en je huid beschermen tegen de zon. Of ga zelfs voor speciale kleding met UV-bescherming om jezelf extra te wapenen tegen de straling van de zon.

Tijdens beklimmingen daalt je snelheid en neemt de luchtweerstand af, waardoor het flink warm kan  worden. Rits je fietsshirt dan lekker open voor extra verkoeling.

Vergeet niet te eten

De hitte kan ervoor zorgen dat je eetlust afneemt, maar het is belangrijk om je energieniveau op peil te houden. Neem daarom lichte snacks mee zoals energiegels, energierepen of noten, en eet regelmatig kleine beetjes. Dit helpt om je prestaties en concentratie te behouden tijdens de fietsrit.

Negeer symptomen van je lichaam niet

Het belangrijkste bij fietsen in de volle zon is om goed naar je lichaam te luisteren. Voel je je duizelig, misselijk, of extreem vermoeid, neem dan meteen een pauze en zoek een koele plek op. Oververhitting kan namelijk leiden tot een zonnesteek. Drink water, rust uit en ga pas weer verder als je je beter voelt. Het is ook geen schande om je tocht een keer eerder af te blazen. Morgen is er weer een dag.

Geniet van je rit

Deze tips helpen je om ook in de brandende zon zo veilig en comfortabel mogelijk een stuk te gaan fietsen. Zorg goed voor jezelf, blijf alert op de signalen van je lichaam en geniet van het mooie weer en de prachtige omgeving. Veel fietsplezier!

Terug naar Training