Waarom racespedalen

PD-R55 in de verpakkingEven wat achtergrond over racepedalen: De keuze voor klikpedalen met plaatjes lijkt voor de hand liggend, maar toch zullen vele beginners erdoor worden afgeschrikt. Je zit namelijk vast aan je fiets en de kans dat het je een gebeurd dat je niet op tijd met je voeten van de padelen komt is aanwezig. En dan lig je dus met je hele hebben en houwen languit op de grond. Ook het lopen op raceschoenen met plaatjes is geen pretje. Dit weegt echter op tegen de vele voordelen. Je kunt veel meer kracht op de pedalen zetten en je positie is altijd vast. Vooral bij langere ritten is het voordeel groot, want je voeten zullen veel minder snel vermoeid raken omdat de krachten door de stijve zool over je voet worden verspreid. De keuze van pedalen, en in het verlengde daarvan je fietsschoenen is dus van essentieel belang voor je fietsplezier.

Welke keuze in systemen is er?

Ben je een toerfietser die graag meer comfort wil en ook af en toe gaat rondlopen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie? Dan is een SPD (mountainbike) pedaal meer geschikt. SPD schoenplaatjes worden met 2 schroefjes onder je schoenen bevestigd en zijn verzonken in de zool. Dit maakt lopen relatief gemakkelijk. De efficientie is echter een stuk minder dan bij raceschoenen. Ook zijn deze schoenen minder geschikt voor langere tochten, omdat deze vermoeiender zijn voor je voeten.

Wat zijn de populaire merken?

Shimano is een van de bekendste merken op het gebied van fietsmaterialen. Het meest gebruikte systeem voor raceschoenen is het Shimano SPD SL pedaal systeem. Daarnaast is het Look Keo systeem populair. De verschillen in gebruik en kwaliteit zijn niet heel groot. Het Shimano systeem is echter de populairste van de 2 systemen.  Met verschillende kwaliteitsniveaus is er voor elke fietser wel het nodige te vinden van dit, van oorsprong Japanse, merk. Onmisbaar op elke fiets: de pedalen. Lees meer hierover in onze koopgids klikpedalen voor racefiets en mountainbike.

klikpedalen set

Van fietsenwinkel Bikester kregen we een setje Shimano PD-R550 SPD-SL pedalen opgestuurd om te testen. Hoe bevallen ze en zijn ze hun geld waard? We vertellen het je graag!

PD-R550 SPD-SL Klikpedalen

Shimano PD R550 SPD-SL zitten qua kwaliteitsniveau tussen het ultieme basismodel R540 en het iets betere 105 carbon model. We kunnen de pedalen dus het beste als een basismodel kwalificeren. De kwaliteit is echter prima, waardoor je deze set bij ontzettend veel collega racefietsers tegen zult komen. De pedalen bevestigen is ontzettend gemakkelijk. In één minuutje zaten ze erop. Het enige dat je nodig hebt is een 4mm imbussleutel.

Schoenplaatjes van de Shimano PD-R550

Erg fijn: Bij de Shimano PD-R550 klikpedalen worden schoenplaatjes bijgeleverd. Let wel op: dit zijn gele schoenplaatjes mét 6 graden speling. Dit betekent dat je een beetje kunt "bewegen" op het pedaal, voordat je daadwerkelijk uitklikt.

De plaatjes bevestigen op de schien

Wanneer je dit niet wil, dan dien je zelf rode of blauwe Shimano schoenplaatjes aan te schaffen. Deze hebben namelijk 2 graden (de blauwe) of geen (de rode) speling. Je staat met deze plaatjes veel vaster op de trappers, waardoor de kracht overbrenging veel efficienter gaat. Niet iedereen vind dit echter fijn fietsen. Je zult voor jezelf moeten uitmaken of je dit prettig vind.

Afstellen

Er zijn 2 zaken die afgesteld dienen te worden, namelijk de pedalen zelf (de veerspanning voor uit te klikken) en de positie van de plaatjes op je schoen. Een juiste afstelling van de plaatjes helpt blessures te voorkomen en zorgt voor een efficientere krachtoverbrenging van je benen op je pedalen. Met hulp van een online tutorial (bv https://www.youtube.com/watch?v=e2BXOkM-wHs) is dit prima zelf te doen.

Eigenschappen

Je kunt eenzijdig inklikken, dus je dient je pedalen wel in de juiste positie te draaien alvorens je inklikt. Dit is overigens standaard, maar als beginner is het wellicht even oefenen. Als je eenmaal zit ingeklikt, dan zit je goed vast (mét uiteraard wat speling door de gele schoenplaatjes). Het draagvlak van de pedaal is erg breed, waardoor je een goede krachtverdeling krijgt. Verder heeft Shimano een metalen plaatje op het pedaal gemonteerd om slijtage te verminderden. Het plaatje zit namelijk precies op het gebied waar je veel in- en uitklikt. 

De prijs

De prijs van de Shimano PD-R550 pedalen ligt tussen de €45 en €60. Een prima prijs voor de kwaliteit die deze pedalen te bieden hebben. Bovendien zijn deze pedalen een stuk goedkoper dan de 105 pedalen en de Ultegra of Dura-Ace varianten, terwijl de kwaliteit echt niet heel veel slechter is. Alleen als je op zoek bent naar een lichtere pedaal om gewicht te besparen heeft een duurdere pedaal in onze ogen meerwaarde.

Ervaringen? 

Als je de prijs-kwaliteit verhouding bekijkt, zijn er eigenlijk niet veel nadelen te ontdekken. Ze zijn dus wel iets aan de zwaardere kant, maar dit is geen probleem als je 1 á 2 x per week op de fiets en ritten rijdt van rond de 50 á 60 km. Als je je écht gaat richten op competitief fietsen of meer/langere ritten gaat rijden, dan is het aan te raden om voor een iets luxer en lichter pedaal te kiezen.

De klikpedalen gemonteerd op de fiets

We hebben er overigens zelf nog niet ervaren, maar met het druilerige Nederlandse modderweer kan er zand en vuil in het pedaal komen. Dit kan voor behoorlijk wat geknars en gekraak zorgen en je zult het pedaal dan uit elkaar moeten draaien om schoon te maken en te voorzien van nieuw vet.

Conclusie Shimano PD-R550 pedalen

Ben je een amateur fietser (bv 1 á 2x per week, plusminus 60km per rit) die niet in regenachtige / modderige omstandigheden fietst? Dan kun je met deze pedalen prima de weg op! Het is een goed basismodel vanwaar je door kunt groeien naar de iets luxere pedalen van Shimano. De prijs-kwaliteit is prima. Daarnaast worden schoenplaatjes meegeleverd, dus dat is mooi!

De bijgeleverde schoenplaatjes hebben speling, waar we persoonlijk niet zo van houden. Dit is echter prima op te lossen door zelf losse rode schoenplaatjes te kopen zonder speling. Die heb je voor pakweg twee tientjes in huis.

Bezoek voor de laagste prijs voor de Shimano PD-R550 pedalen:

Terug naar Wielrennen
InhoudWaarom racespedalen
Welke keuze in systemen is er?
Wat zijn de populaire merken?
PD-R550 SPD-SL Klikpedalen
Schoenplaatjes van de Shimano PD-R550
Afstellen
Eigenschappen
De prijs
Ervaringen? 
Conclusie Shimano PD-R550 pedalen
Aanbiedingen voor Shimano PD-R550 pedalen
Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine