Belangrijke vragen om jezelf te stellen bij de aanschaf van een fietstrainer

Je bent je op dit moment aan het oriënteren op een fietstrainer of je wilt er echt eentje gaan aanschaffen. Een belangrijke vraag om jezelf te stellen in dit stadium is: welk doel moet je fietstrainer gaan dienen? Wil je afvallen met een fietstrainer, wil je trainen met een fietstrainer om je conditie in het laagseizoen op peil te houden of wil je gewoon af en toe een leuk interactief ritje maken op je indoor fietstrainer?

De belangrijkste vragen om te achterhalen welk type fietstrainer bij je past zijn: hoeveel waarde hecht je aan het aspect 'beleving' en hoe 'zwaar' train je of wil je trainen?

Wanneer we kijken naar beleving heb je de keuze uit: een smart-trainer of geen smart-trainer.  Smart trainers en interactieve trainers zijn fietstrainers die gebruik maken van bijvoorbeeld Zwift of een andere interactieve trainings software. Dit maakt dat je training realistisch wordt weergeven op je computer, smartphone of tablet. Door de verbinding die je fietstrainer maakt met je device, wordt de weerstand tijdens het fietsen automatisch aangepast.

Vind je 'smart' niet zo belangrijk en wil je gewoon lekker fietsen, dan kun je voor een basis fietstrainer kiezen. Deze zijn voordeliger dan de smart trainers, maar bieden logischerwijs ook minder mogelijkheden. Toch zijn er wel opties om je basis fietstrainer te upgraden. Zo kun je bijvoorbeeld je weerstand aanpassen via een schakelaar, die via een kabel aan je vliegwiel is verbonden. Verder heb je de mogelijkheid om een snelheidssensor te plaatsen en een hartslagmeter waardoor deze alsnog te verbinden is met een trainingssoftware.

Wanneer we kijken naar hoe zwaar je traint of wilt trainen, speelt kwaliteit een rol. Als jij normaal gesproken traint met een flink stijgingspercentage, zal je fietstrainer een stuk sterker moeten zijn om dit te kunnen simuleren.

Wheel-on en direct drive fietstrainers zijn enorm populair: wat is het verschil?

Qua bevestiging van een fietstrainer kun je kiezen uit twee soorten. Deze keuze zul je dus eerst voor jezelf moeten maken. We beschrijven hieronder de twee varianten met hun specifieke voor- en nadelen.

Wheel-on

Bij de wheel-on trainers. wordt je eigen achterwiel gebruikt voor het aandrijven van de fiets. Je achterwiel plaats je op een remrol. De wheel-on is heel eenvoudig in gebruik, je zet je complete mbt of racefiets op de wheel-on fietstrainer en je kunt van start. Doordat je achterwiel op een rol wordt gedrukt, ontstaat er weerstand.

  • Voordeel is dat ze goedkoper zijn dan een direct drive. Ook zijn ze eenvoudig in gebruik en heb je – als je dit niet wilt – geen extra accessoires nodig.
  • Worden vaak gebruikt voor warming-up en conditietraining.
  • Nadeel is dat ze minder krachtiger zijn qua prestaties en je er een aparte trainerband voor nodig hebt in verband met slijtage. Ook bestaat de kans op doorslippen en kan het wiel veel geluidsoverlast geven. Verder gebruikt de trainer geen stroom, waardoor je geen gebruik kunt maken van apps zoals Zwift. Je kunt je trainer wel upgraden door bijvoorbeeld accessoires als een snelheidssensor of hartslagmeter te plaatsen. Ook is de weerstand aan te passen via een schakelaar op je stuur.

LET OP: Hou rekening met de wielmaat van je fiets, soms heb je een steekas-adapter nodig zodat je achterwiel past op de trainer.

>> Wheel on voor een indoor fietservaring zonder poespas <<

Direct drive

Bij een direct drive fietstrainer zul je eerst je achterwiel moeten demonteren, daarna bevestig je je mtb of racefiets middels een cassette op het vliegwiel. Het vliegwiel biedt meer weerstand waardoor er een zwaardere training mogelijk is en remmen realistischer zal voelen. Ook kun je er interactieve trainingen mee doen, omdat de fietstrainer gebruik maakt van stroom.

  • Zwaardere trainingen zijn mogelijk evenals interactieve trainingen.
  • Doordat je het achterwiel monteert, heb je geen last van een slippend achterwiel of slijtage.
  • Je creëert een realistischer fietservaring.
  • Deze fietstrainer is duurder dan de wheel-on en neemt meer ruimte in beslag.

LET OP: bij de direct drive variant is het belangrijk dat de cassette die gemonteerd is evenveel versnelling heeft als de aandrijflijn. Is dit niet het geval? Dan zul je dit moeten vervangen.

>> Direct Drive voor het creëren van interactieve training <<

Naast de populaire wheel-on en direct drive zijn er nog twee varianten fietstrainers die selectief gebruikt worden. Het zijn hele specifieke fietstrainers, die niet voor iedereen geschikt is. Dit zijn de smart bikes en de rollerbanken.

Smart bikes

Smart bikes zijn een nieuwe generatie indoor fietsen. Ze vragen een flinke investering en worden vooral gebruikt door atleten. Je hebt geen eigen fiets nodig evenals allerlei extra accessoires. Alles zit ingebouwd. Smart bikes geven een ultra realistisch weg gevoel. Toonaangevende merken hierin zijn: Tacx en Wahoo.

Rollerbank

Een rollerbank kun je zien als losse rollen waar je je fiets op plaats. Deze fietstrainer is ideaal voor een warming-up en cooling down voor wedstrijdrenners en is ideaal als core-training doordat je zelf je balans moet bewaren tijdens het fietsen. Ook is deze 'rolplaat' relatief klein en makkelijk mee te nemen naar bijvoorbeeld een wedstrijd.

Connectiviteit: wil je een smart trainer of niet?

Als je het prima vindt om Netflix op te zetten tijdens je rit, in plaats van een mooi parcours, niet per se tot in detail je training prestaties hoeft bij te houden en niet veel klims maakt, is een smart trainer niet per se noodzakelijk en kun je voor een mooie prijs al een wheel-on of basic fietstrainer in huis halen. Wahoo en Tacx hebben zowel interactieve wheel-on en goede basis wheel-on trainers.

Tegenwoordig zijn de meeste modellen wel interactief, de Tacx Boost en de Wahoo Kickr Snap zijn leuke instapmodellen zonder interactieve mogelijkheden.

Laat je motiveren door Zwift (of een van de andere softwareprogramma's)

Veel mensen die besluiten indoor te gaan fietsen met een fietstrainer, doen dit juist voor de interactie. Lekker vanuit huis fietsen en je toch even in een andere omgeving wanen. Wanneer je dus kiest voor een fietstrainer met interactieve software worden jouw gegevens naar je computer doorgestuurd, waardoor er je op je device een realistische weergave van je training ziet. Dit wordt versterkt door een virtueel landschap die de softwareprogramma's bieden. Verreweg de populairste fietstrainer software is op dit moment Zwift. Andere software aanbieders zijn, Tacx, Fulgaz, The Sufferfest, Kinomap of  Trainerroad.

Tip: lees ons artikel over fiets trainings apps en maak zo gemakkelijker een juiste keuze!

De keuzes voor een fietstrainer op basis van je budget

Nu weet je eigenlijk alles wat je moet weten op het gebied van fietstrainers, is de volgende vraag: wat wil je investeren in een fietstrainer? Wij geven je een opsomming van de mogelijkheden die je hebt binnen de wheel-on en direct drive fietstrainers.

Wheel on – Instapmodellen

Wil je niet per se interactief trainen, dan kom je uit op de instapmodellen in het lagere segment. Je krijgt dan een fietstrainer met niet al te veel poespas.  Vaak liggen deze laag qua prijsniveau en kun je lekker trainen zonder netstroom. Je kunt voor een prima prijs, heerlijk in conditie blijven vanuit je eigen vertrouwde huis. De instapmodellen beginnen vanaf €149,99. Elite en Tacx bieden leuke instapmodellen aan. Kijk eens tussen de Elite Qubo Fluid of de Tacx Boost.

Wheel on – Middensegment (interactief)

Wil je wel graag interactief trainen en nog steeds een budgetvriendelijke keuze maken? Kies dan voor een interactieve trainer in de wheel-on variant. Ze zijn minder nauwkeurig dan de direct drive, maar ze geven je garandeert leuke interactieve opties.  Je kunt jouw interactieve fietstrainer al in huis halen voor €289,99. Je hebt keuze uit fietstrainers van Tacx, Wahoo en Elite. Inspiratie modellen in deze categorie kunnen zijn: Wahoo Kickr Snap of de Tacx Flow Smart.

Direct drive - Middensegment

Het middensegment fietstrainers verschilt vooral op het gebied van nauwkeurigheid met het topsegment. Daarbij is de hellingshoek die gesimuleerd kan worden, kleiner. Maar dit is voor de meeste fietsers, echt een prima keuze. Tacx en Wahoo bieden mooie fietstrainers aan in het middensegment. Een voorbeeld is de Tacx Flux 2 en Wahoo KICKR Core of Elite Suito T. Ook de nieuwe Zwift Hub of de Elite Direto XR kan een goede keuze zijn.

Direct drive – Topsegment

Dit zijn de echt luxe fietstrainers en hieronder vallen ook de smart bikes. Ze zijn ontzettend nauwkeurig en de nieuwste technologieën zijn hierin verwerkt. Fietstrainers in deze categorie geven de ultieme virtuele fietservaring! De Wahoo KICKR Smart Trainer V6, de Saris H3 Direct Drive en de Garmin Tacx NEO 2T Smart zijn een voorbeelden van fietstrainers uit het topsegment.

Handige accessoires om ook in huis te hebben voor een optimale trainingservaring

Behalve als je een smart bike hebt aangeschaft – waar alles bij inbegrepen is – kunnen extra features handig zijn om aan te schaffen. We geven je een lijstje:

  • Een trainingsmat voor onder je fiets, voor het opvangen van zweet en het dempen van het geluid. Dit zullen je buren wel zo fijn vinden, wanneer je in een flat of appartement woont. En zelf train je waarschijnlijk ook stuk relaxter. Ook fijn een zweetdoek om o.a. Je frame te beschermen.
  • De aanschaf van een hartslagmeter, powermeter of cadanssensor zijn leuke uitbreiding voor je wheel-on of basis fietstrainer.
  • Een échte must voor je wheel-on is een speciale trainerband zodat je normale wiel niet snel slijt, door de warmte die vrijkomt door de roller. Ook zijn een apart achterwiel en cassette handig zodat je niet constant je achterband hoeft te verwisselen.
  • Misschien voor sommige overdreven, maar voor jou leuk: de Wahoo KICKR Headwind of Climb, waarmee je dus realistische wind en hellingshoek simuleert.
  • Denk ook aan bijvoorbeeld een ANT+ ontvanger of bluetooth verbinding.

Tot slot: neem deze extra tips mee bij het vergelijken en kopen van je fietstrainer

We denken dat je nu een completer beeld hebt van alle opties omtrent fietstrainers. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: wil je een terugkoppeling van je gegevens en genieten van virtual reality of wil je gewoon lekker indoor kunnen fietsen zonder teveel poespas? Op basis hiervan maak je je keuze tussen een smart trainer of geen smart trainer.

Hou onderstaande puntjes in je achterhoofd bij de aanschaf van je fietstrainer en we verzekeren je een goede aankoop:

  • Kijk of je een fietstrainer kunt vinden waar zo weinig mogelijk plastic in verwerkt is. Dit zorgt ervoor dat je een stevige fietstrainer aanschaft en hij zeker wel 10-15 jaar mee kan gaan.
  • Zorg bij een direct drive fietstrainer dat je fietsframe compatibel is met de cassette van de fietstrainer.
  • Kijk voor een fietstrainer met een 'quick-release' systeem zodat je de trainer snel op zijn plaatst kunt vergrendelen.
  • Heb je een fiets met schijfrem? Zorg voor de juiste adapters.
  • Kies je voor een fietstrainer in het lagere segment? Kijk dan naar het platform van de fietstrainer. Hoe kleiner de basis van de trainer is, hoe instabieler de fietstrainer staat en je een grotere kans hebt dat je omvalt.
  • Houd ook rekening met het gewicht, wil je de fietstrainer makkelijk kunnen verplaatsen, zorg dan dat je kijkt naar hoeveel de fietstrainer weegt.

 

 

We wensen je veel succes (en plezier) met de aanschaf van je fietstrainer!

Terug naar Training
InhoudBelangrijke vragen om jezelf te stellen bij de aanschaf van een fietstrainer
Wheel-on en direct drive fietstrainers zijn enorm populair: wat is het verschil?
Wheel-onDirect driveSmart bikesRollerbank
Connectiviteit: wil je een smart trainer of niet?
Laat je motiveren door Zwift (of een van de andere softwareprogramma's)
De keuzes voor een fietstrainer op basis van je budget
Wheel on – InstapmodellenWheel on – Middensegment (interactief)Direct drive - MiddensegmentDirect drive – Topsegment
Handige accessoires om ook in huis te hebben voor een optimale trainingservaring
Tot slot: neem deze extra tips mee bij het vergelijken en kopen van je fietstrainer
Wiggle fietskleding kopen via wielrenblog Wielermagazine