De verschillende soorten BMX fietsen

Tegenwoordig biedt bijna iedere fietsenwinkel wel een aantal verschillende soorten BMX fietsen aan. De bekendste zijn de BMX freestyle en BMX racing. Andere fietsen zijn de BMX Jumping en BMX Dirt en Flatland. Waar zijn deze soorten fietsen nu goed voor? Dat leggen we je hier per fiets uit!

BMX freestyle

Een BMX freestyle is gebouwd om diverse manieren van BMX rijden te kunnen uitvoeren. De BMX freestyle is speciaal erop gericht om stunts te maken, in plaats van racen of het maken van sprongen. Er zijn drie verschillende stijlen die doorgaans met een BMX freestyle uitgevoerd worden.

  1. Street: street verwijst naar alle freestyle ritten die op straat of in een bebouwde omgeving worden gemaakt. Hierbij hoort ook het BMX rijden op trappen, rails, muren en eigenlijk alles waarop stunts en trucjes met een BMX fiets kunnen worden uitgevoerd. Een BMX fiets met fijne banden zorgen ervoor dat je op straat en op de stoep snelheid en tractie hebt.
  2. Park: bij park BMX fietsen wordt er gerefereerd naar het fietsen in een skate park, met tal van hellingen, rails, kommen, halfpipes en soms zelfs trappen. Net zoals bij street is de ondergrond vaak van beton, waardoor een BMX freestyle met fijnere banden geschikt is.
  3. Vert: het is wellicht de meest extreme BMX-stijl. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een half pipe, bestaande uit twee quarter pips, die naar elkaar toegericht staan van zo'n 2,5 tot 4 meter hoog. BMX rijders fietsen van de ene naar de andere kant, waarbij ze door de lucht vliegen en allerlei stunts uitvoeren.  

Een BMX freestyle kan van diverse materialen gemaakt worden, maar de meest voorkomende materialen zijn chromoly staal en hi-ten. Het frame wordt zo gemaakt dat het langdurig flinke klappen op kan nemen. Dit is enorm handig wanneer je vaak sprongen maakt met de BMX. 

BMX racing

Ben jij enorm competitief en wil je graag andere BMX'ers verslaan? Dan zul je waarschijnlijk gaan rijden op circuits. Een freestyle BMX is dan niet de juiste fiets. Maak bij deze wedstrijden gebruik van een race BMX. Deze varianten worden zo ontworpen dat ze zowel stevig als licht zijn. Daarom worden deze normaliter gemaakt van materialen als aluminium en chromoly staal. 

Jumping en Dirt

Voor veel BMX'ers is er geen grotere spanning of uitdaging om off-road te BMX-en. De sport is afgeleid van motorcross en is de meest energieke en risicovolle vorm van fietsen. Een jumping en dirt BMX fiets is daarom speciaal ontwikkeld om zware ritten en vallen aan te kunnen. Naast dat de fiets heel licht is, bevat de BMX ook een gewatteerde stoel en  gewatteerde balken, die de stoten moeten opvangen en een val met de fiets zachter moet maken. Ook heeft de BMX een super sterk lang frame voor meer bescherming en stabiliteit. Bovendien zijn de banden dubbel of zelfs driedubbelwandig, en krijgt de BMX hierdoor meer stevigheid.

Flatland

Flatland is een speciale BMX stijl. Deze uitvoering is immers geheel het tegengestelde van alle andere BMX stijlen, waarbij het draait om alles behalve snelheid en in de lucht blijven hangen. Bij BMX flatland worden er trucs uitgevoerd met de BMX fiets op een vlakke ondergrond. De stunts bestaan hierbij uit het spinnen en balanceren op de fiets in verschillende lichaam- en fietsposities. 

BMX Flatland rijders maken bijna altijd gebruik van aluminium pegs, oftewel voetsteunen. Hierbij kan er met de BMX fiets op de voetsteunen geleund worden, zodat de fiets in verscheidene posities geplaatst kan worden. Om deze stunts allemaal uit te voeren hebben BMX flatland fietsen een kortere wielbasis in vergelijking met andere BMX fietsen. Een kortere wielbasis vermindert immers de fysieke inspanning om de fiets te laten spinnen. Het zorgt er echter wel voor dat de stabiliteit verminderd wordt, waardoor BMX Flatland rijders zich vaak tot de Flatland discipline beperken. 

Verschillende soorten BMX frames

Het kiezen van de maat en het frame van de fiets is afhankelijk van een aantal punten. Als eerste zul je moeten kijken naar je rijstijl. Er zijn in totaal drie verschillende soorten types in het frame verkrijgbaar. Dit zijn de race frames, freestyle/street en de cruiser frames. Ieder frame heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen.

  • Race: frames voor BMX racing fietsen zijn gemaakt voor Olympische race circuits. Het frame is lichter gemaakt, waardoor er zo min mogelijk snelheid verloren gaat. Wij raden je aan om met deze frames geen stunts uit te voeren, aangezien deze geen enorme impact kan ondersteunen. 
  • Freestyle: freestyle/street frames zijn vaak multifunctioneel. Hierdoor kun je op diverse plekken met je BMX rijden. Het frame is zo ontworpen dat het gebruikt kan worden in een skatepark, op vertical ramps en dirt jumping. De frames zijn stevig genoeg om de klappen op te vangen, het stuur kan 360 graden gedraaid worden, er zitten pegs op bevestigd waarmee je op railingen kunt komen en het heeft remmen. Echter hebben flatland BMX fietsen dit vaak niet en zijn ze zo minimalistisch mogelijk ingedeeld. Vaak hebben ze niet eens remmen.
  • Cruiser: cruiser frames zijn groter dan de standaard frames die op een BMX zitten. Hierdoor kunnen er ook grotere wielen aan de fiets bevestigd worden. 

In welke maat moet ik mijn BMX fiets kopen?

De frames van een BMX kunnen erg van elkaar verschillen. Dit is te zien in de lengtes van een BMX. Je kan het beste een BMX fiets kopen met een 21 inch bovenbuis wanneer je als rijstijl straat, dirt jumping of graag op ramps zit. De lange buis geeft rijders de ruimte om de fiets onder de buis door te slingeren en zo leuke trucjes te doen. Ben je echter een echte flatland rijder? Dan zul je jouw trucjes op een vlak stuk grond uitvoeren. Hiervoor is een BMX freestyle met een frame van 20 inch of korter de beste keuze. Hiermee behoud je de controle en balans tijdens het uitvoeren van je trucs. Wij begrijpen dat niet iedereen dezelfde lengte heeft. Als je een langere of kortere BMX rijder bent, kun je het frame ook op een persoonlijke voorkeur kiezen. Er zijn in totaal 5 verschillende soorten frames waar je uit kunt kiezen. Je zult dus altijd een BMX fiets kopen die bij je wensen en eisen aansluit.

Over het algemeen hanteren de meeste fietsverkopers de volgende BMX fiets maten op basis van jouw lichaamslengte:

Lengte Bovenbuis maat (Freestyle) Klasse maat (Race)
142 cm - 177 cm 19,5 inch - 20,4 inch Expert
162 cm - 178 cm 20,25 inch - 21 inch Pro
172 cm - 180 cm 20,5 inch - 21,5 inch Pro XL
180 cm + 21 inch - 22 inch Pro XXL

 

De geometrie van een BMX

Ieder frame heeft invloed op de manier hoe je rijdt met je BMX. Hierdoor heeft ook de framegeometrie invloed op hoe de fiets op de weg ligt. Niet alleen de lengte van de bovenbuis heeft hier invloed op. Er zijn namelijk nog een aantal andere punten die belangrijk zijn wanneer je een BMX fiets gaat kopen. 

  • De zadelbuishoek: de hoek van een zadelbuis kan variëren tussen de 69 tot 71,5 graden. Je zult meer stabiliteit ervaren wanneer je kiest voor een BMX fiets met een slappere hoek. Kies je voor een steile hoek? Dan zul je technisch scherp moeten zijn. Je zal hierbij stabiel op de fiets  moeten staan en snel kunnen reageren. Het is belangrijk dat je jouw eigen sweet spot kunt vinden.
  • Hoek van de balhoofdbuis: de balhoofdbuis heeft invloed op de stuurrespons van je fiets. Deze buis kan in een hoek van 74 tot 75,5 graden staan. Ook hierbij geldt dat hoe steiler de hoek, hoe scherper er gestuurd kan worden. Je kan hierdoor dus meer naar de voorkant van je fiets verplaatsen en daardoor trucs makkelijker uitvoeren. Een slappere hoek zorgt dat je meer naar achter leunt op je fiets. Hierdoor heb je meer stabiliteit en wordt je snelheid verbeterd. Wil jij een BMX voor freestyle gebruiken? Kies dan voor een BMX met een steilere balhoofdbuis. Een slappere balhoofdbuis is beter voor BMX racing.
  • De lengte van het kettingblad: een korter kettingblad maakt het gemakkelijker om op het achterwiel te springen en zo trucs uit te voeren. Een korter kettingblad zorgt er ook voor dat je een kortere totale wielbasis hebt. Voor een hogere stabiliteit en om meer snelheid te creëren, kun je het beste langere kettingsteunen gebruiken. Dit is vaak in het geval van BMX racing van toepassing. 

Veiligheid voorop

Naast het kopen van de juiste BMX fiets, is het ook belangrijk om veilig op de BMX fiets te stappen. Dit betekent de juiste helm en bescherming dragen. Kies je bijvoorbeeld voor een MIPS helm of kies je andere bescherming? En wat is de juiste pasmaat. Alles over het aanschaffen van de juiste BMX helm lees je in dit artikel.

Faq

  • Welke BMX stijlen bestaan er?

De bekendste fietsstijlen zijn de BMX freestyle en BMX racing. Daarnaast is er ook nog de keuze uit BMX jumping en BMX Dirt en Flatland. Op basis van de gewenste stijl die je wilt rijden, kies je een bijpassende BMX fiets uit.

  • Wat zijn de verschillende BMX frames?

Er zijn in totaal drie verschillende soorten types BMX frames verkrijgbaar. Dit zijn de race frames, freestyle/street en de cruiser frames. Ieder frame heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen.

Terug naar Wielrennen