Wat is body protectie?

Als fietser ben je een kwetsbare weggebruiker. Een val tijdens een fietsrit kan zich voordoen, waardoor je als fietser wel extra bescherming kan gebruiken. Dit kan je doen door het dragen van een helm, maar ook door het aantrekken van body protectie. Body protectie is een combinatie van een ademend kledingstuk met stevig en lichtgewicht polycarbonaat of schuimvulling. Deze stukken kunnen op verschillende plekken op het lichaam worden geplaatst waar er risico op impact bestaat. Te denken valt aan borst, schouders, kniegewrichten, wervelkolom en ellebogen. 

Wanneer wordt body protectie gebruikt?

Niet voor iedere wielersport is body protectie nodig. Fietsers die veel gebruik maken van body protectie oefenen de sporten mountainbiken en BMX uit. Bij het mountainbiken worden vaak hoge snelheden behaald op onverharde en oneffen wegen. De kans is hierdoor erg groot dat je een val kunt maken. Bij het mountainbiken worden er diverse disciplines beoefend. Dit zijn:

  • Downhill racing
  • Enduro Racing
  • All-Mountain
  • Dirt Jumping

Ook in het BMX zijn er diverse wedstrijden waarbij er op hoge snelheden tussen de bomen en het bos wordt gereden. Hierdoor dragen ook veel BMX fietsers body protectie.

Wat is de beste body protectie?

Er is geen enkele vorm van een beste harnas wanneer het aankomt op body protectie. Iedere fietser is anders en heeft hierdoor ook andere wensen en eisen die gesteld worden aan body protectie. Het ligt dus voornamelijk aan de keuzes die je maakt en de bescherming die je nodig denkt te hebben. Het is belangrijk dat er gekeken wordt naar de manier van fietsen, het niveau maar ook welke paden er bereden worden. Alleen op deze manier zul jij de juiste body protectie vinden en kun je veilig beginnen aan je afdaling van bergen of het maken van ritten op onverharde wegen.

Twee soorten body protectie

Body protectie wordt in twee varianten op de markt gebracht, namelijk zachte en hard body protector.

Zachte bescherming

Een zachte body protector is gemaakt van licht en heel flexibel materiaal. Zachte beschermers zijn gemaakt van polymeerschuim zoals polyurethaan (PU) of ethyleenvinylacetaat (EVA). Het schuim wordt in lagen samengevoegd om lichter van gewicht te worden. Het schuim is erg flexibel, waardoor fietsprestaties niet worden belemmerd. Het materiaal kan veranderen in structuur, zodat het de impact bij een val kan opvangen. Na een tijd zal de zachte bescherming zich weer terug vormen naar zijn originele structuur.

Harde bescherming

Harde body protectors zijn in tegenstelling tot zachte bescherming gemaakt van hard en minder elastisch plastic, zoals polypropyleen (PP) of polycarbonaat (PC). Het grootste verschil tussen harde en zachte bescherming is dat een harde body protector bij een val minder de impact kan opvangen. De beschermer biedt hiermee een goede bescherming als het over een dikkere schuimlaag beschikt. Aan de andere kant kunnen voorwerpen moeilijker door plastic steken, waardoor een harde body protector een goede bescherming biedt tegen scherpe objecten zoals stenen en takken. Harde body protectie is tevens vaak zwaarder dan zachte bescherming.

Waar moet je op letten tijdens de aankoop?

Het is belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste body protectie. Zorg ervoor dat je kwaliteitskleding kiest die beschermende elementen in balans brengt met een comfortabele en niet-beperkende pasvorm. Verder mogen er geen riemen of naden zitten op plekken waar de kans op schuren groot is. Hierdoor ervaar je ongemak en ligt de focus niet volledig op je rit. De grootte van de kleding en body protectie kan variëren tussen verschillende fabrikanten. Wij raden je daarom aan om body protectie in de winkel te passen voordat je deze gaat kopen. Hierdoor vind je een exemplaar dat precies bij je anatomie past.

Ben je verplicht om body protectie te dragen?

Het dragen van body protectie is een persoonlijke keuze. Dit houdt in dat je niet verplicht bent om deze te dragen. Het is echter wel aan te raden om body protectie te dragen, zodat je bij een val goed beschermd bent. Hoeveel bescherming je uiteindelijk draagt ligt geheel in jouw handen. Houd er bij deze keuze wel rekening mee met het soort discipline dat je gaat uitvoeren. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar je vaardigheidsniveau en rijstijl. Wanneer je een beginneling bent of een fietsstijl hebt met een grote kans op vallen, is het verstandig om meer body protectie te dragen. Een body protector kan er ook voor zorgen dat je een groter zelfvertrouwen gaat hebben en hierdoor de rit met meer risico's durft te rijden. Op deze manier zul je betere tijden neerzetten.

Welke body protectie is er allemaal?

Zoals eerder genoemd, zijn er body protectors voor verschillende delen van het lichaam. Je kunt er verschillende kopen, of er voor kiezen één gehele protector je lichaam te laten beschermen. Welke body protectors er allemaal op de markt worden aangeboden, leggen we aan je uit.

Knie- en scheenbeschermers

Als eerste zijn er de knie- en scheenbeschermers. Deze kunnen los gekocht worden, maar ook als combinatiesets die bestaan uit hard shell knie- en scheenbeschermers. De combinatiesets worden vaak gebruikt door mensen die de discipline Downhill racing uitvoeren of ter bescherming bij trail- en enduro racing. Naast dat de body protector bescherming biedt tegen stoten en morsen, beschermt het ook de schenen tegen de puntige pedalen wanneer de voet van het pedaal zou afglippen. Bovendien zijn combinatiesets makkelijk aan en uit te trekken, waardoor de body protector makkelijk is af te doen als er bergop wordt gereden.

Kniebeschermers

Ben je op zoek naar lichtgewicht kniebeschermers? Dan kun je kiezen voor flexibele kniebeschermers. Deze bescherming wordt vaak voor dirt jumping gebruikt of straatritten, zoals bij cross- en trail rijden het geval is. De kniebeschermers bieden als body protectie de nodige bescherming tegen een val en geven rijders vertrouwen op de fiets op te stappen. Daarentegen wordt de knie met zachte kniebeschermers minder beschermt tegen een grote impact als bij hard shell kniebeschermers. Welke kniebeschermer als body protectie het beste bij jou past, is geheel op basis van je wensen en fietsstijl te bepalen.

Enkel- en polsbeschermers

Enkel- en polssteunen wikkelen het gewricht in een beschermende padding. Deze padding kan gemaakt zijn van schuim of een hard beschermende plastic. Vaak wordt deze body protectie vastgezet met meerdere riemen of veters. Hierdoor wordt de enkel of pols gefixeerd en zal deze tot op zekere hoogte beschermd worden tegen een impact. Enkel- en polsbeschermers worden veelvoudig gebruikt door rijders die herstellen van een blessure aan de pols of enkel. Deze body protectie zorgt voor extra verzekering tegen ongelukken.

Armbescherming

Armbescherming wordt ook wel gezien als armkussens. Deze zijn bedoeld om onder andere ellebogen te beschermen tegen stoten. Daarnaast zorgen de kussens ervoor dat je geen bewegingsvrijheid hoeft in te leveren. Wil jij iets meer bescherming? Dan kun je ook kiezen voor armbescherming met harde kussentjes. Deze bevatten plastic onderdelen aan de buitenelementen. Dit plastic zal betere bescherming bieden tegen scherpe objecten en vuil. Je levert hier echter dan wel iets in op punten als lichtgewicht en ademend vermogen.

Wees voorzichtig wanneer je een keuze gaat maken over de grootte van je armkussens. Als deze te groot zijn voor je armen of ellebogen, zullen de kussen niet op hun plaats blijven zitten. Kies je te kleine armbescherming, dan kan dit invloed hebben op de bloedcirculatie van je armen. Armbescherming mag nooit knellen of irritaties opwekken.

Volledige lichaamsbescherming

Deze pakken zijn ook wel bekend als drukpakken. Deze pakken beschermen je torso, schouders en armen. Hierdoor worden ze ook wel als full monty body protectie gezien. De pakken zijn ontworpen om ze te dragen onder baggy kleding. Baggy kleding is daarom niet ideaal voor wielrenners, maar wordt meestal gedragen tijdens het mountainbiken of BMX'en. Het biedt volledige bescherming aan het bovenlichaam en heeft ingebouwde borstschilden, schoudervullingen, rugbeschermers, armvullingen en meer. Hoewel deze body protectie een hoog niveau van bescherming biedt voor zwaartekrachtrijders die uitdagend terrein aanpakken, zijn de belangrijkste nadelen:

  • Het gewicht.
  • De hitte die het pak geeft.
  • De beperkte beweging

Hierdoor wordt deze bescherming vaak alleen gebruikt wanneer rijders naar de top van de baan gebracht kunnen worden.

Sommige systemen geven je de optie om bepaalde pads te verwijderen om de pasvorm en het beschermniveau aan te passen naar de wensen van de rijder. Er zijn ook een aantal fabrikanten die varianten aanbieden waarbij mouwen korter gemaakt zijn of zelfs ontbreken. De bescherming is hierdoor wel iets lager, maar de body protectie is wel lichter in gewicht en geeft de rijder meer vrijheid in beweging. Daarnaast kun je hierdoor ook verschillende stukken mixen en matchen wanneer de situatie erom vraagt. 

Rugbescherming

Om de rug meer bescherming te bieden, is er een speciale body protector voor dit lichaamsdeel ontworpen. De rugbescherming bestaat uit rugschilden die gemaakt zijn om de rug te beschermen tegen stoten zonder extra gewicht en beperkingen van een volledig drukpak. De body protectie is meestal voorzien van een scharnierende rugbeschermer die gemaakt is van hard plastic. Deze strekt zich meestal uit van de nek tot aan de onderrug samen met een combinatie van stootkussens en een bandsysteem om aan het lichaam te bevestigen. Ook bestaan er de zogenoemde wervelkolomschilden. Deze schilden bieden extra bescherming voor de rug, maar zitten minder comfortabel waardoor deze de rijprestaties in de weg kunnen staan. Wervelkolomschilden worden veelal door rijders gedragen die hun best mogelijke racetijden willen verbreken, zonder angst op schade voor het lichaam op de lange termijn.

Een knie brace

Knie braces combineren gewrichtsbescherming met een scharnierend mechanisme dat een beperkt bewegingsbereik toestaat. Dit is speciaal gericht op het voorkomen van het draaien van de knie in het geval van een crash.
Knie braces zijn zwaarder en beperkter dan de normale kniebeschermers. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor langdurig trappen, maar kunnen ze een optie zijn voor rijders met een geschiedenis van knieproblemen of blessures. Daarnaast is dit ook een ideale optie wanneer je aan het revalideren bent van een recente blessure.

Roost guard

Dit is een overblijfsel van de motorcross. Een roost guard bestaat uit harde plastic borstschilden die ontworpen zijn om het ribbengebied te beschermen tegen stenen en ander puin dat op kan vliegen. Deze roost guards kunnen over en onder truien gedragen worden.

In veel gevallen zijn de lijnen wazig tussen een roost guard en een drukpak. Vaak bieden ze een zelfde beschermingsniveau aan de torso, rug en bovenarmen. Het is dus een persoonlijke voorkeur wanneer je gaat kijken naar één van deze varianten.

FAQ

  • Wat is body protectie?

Body protectie is een  combinatie van een ademend kledingstuk met stevig en lichtgewicht polycarbonaat of schuimvulling. Deze stukken beschermen verschillende delen van het lichaam bij een mogelijke val met de fiets.

  • Welke body protectie bestaan er allemaal?

Je kunt ervoor kiezen om een of meerdere bepaalde lichaamsdelen te beschermen. Zo is er de keuze uit arm-, knie-, pols-, enkel en rugbescherming. Daarnaast is het ook mogelijk om met een volledige body protector je hele lichaam te beschermen.

  • Wanneer wordt body protectie gebruikt?

Het is niet voor wielersport nodig om body protectie aan te trekken.  Fietsers die veel gebruik maken van body protectie oefenen de sporten mountainbiken en BMX uit. Hierbij worden er vaak hoge snelheden op onverharde wegen gereden en gevaarlijke trucs uitgevoerd. De kans op vallen is daarbij erg aannemelijk, waardoor body protectie goede bescherming biedt.
 

Terug naar Wielrennen