Hulp verlenen en/of inschakelen

De eerste stap is natuurlijk voor de hand liggend, en dat is ervoor zorgen dat jijzelf en betrokkenen medische hulp krijgen (indien nodig). Dit staat buiten kijf, ongeacht wiens schuld het is. Het is in het geval van een aanrijding essentieel om indien nodig een ambulance te bellen en/of de politie. De politie hoef je enkel te bellen in geval van letsel of grove schade. Ook als het in eerste instantie niet nodig lijkt, kan dit op een later moment nog veranderen. Bijvoorbeeld als een van de betrokkenen (of jijzelf) zich toch niet goed voelt.

Informatie verzamelen en een schadeformulier invullen

Als fietser aangereden worden is ontzettend ingrijpend, waarbij het belangrijk is om op de plaats van het ongeluk te blijven (indien dit mogelijk is natuurlijk). Het is belangrijk om zo veel mogelijk informatie te vergaren, net zoals bij een ongeluk tussen twee auto’s. Ook als er een wielrenner of fietser bij betrokken is dient er namelijk een schadeformulier ingevuld te worden, wat automobilisten bijna altijd standaard in de auto hebben liggen. Zo’n formulier kun je dus ook gebruiken bij een aanrijding tussen een wielrenner en een automobilist.

Foto’s maken

Als je een smartphone bij hebt is het verstandig om foto’s te maken van het ongeluk. Neem voor de zekerheid meerdere foto’s en maak niet alleen foto’s van de voertuigen zelf en de schade, maar ook van de situatie. Dit kan op een later moment voor meer duidelijkheid zorgen, aangezien je op het moment zelf wellicht niet alle informatie kunt onthouden. Je kunt zelfs een foto nemen van de locatie, of deze eventjes naar jezelf appen.

Je verhaal noteren

Als je eenmaal thuis bent, is het verstandig om zo snel mogelijk je verhaal vast te leggen als alles nog vers in het geheugen zit. Noteer tevens of er letsel schade is en waar je zelf eventueel last van hebt, iets wat je dus ook pas nadat de schok voorbij is kunt opmerken. Je kunt dit opschrijven, maar je kunt het ook inspreken op je smartphone. Mocht je niet meer weten hoe laat de aanrijding heeft plaatsgevonden, dan kun je eventueel de tijdstempel van de foto’s erbij pakken of kijken hoe laat je een telefoontje hebt gepleegd naar de hulpdiensten.

Juridische hulp inschakelen

Natuurlijk neem je na een aanrijding contact op met je verzekeraar, maar het is niet onverstandig om daarnaast juridische hulp in te schakelen. Er zijn namelijk experts die ervaring hebben met bijvoorbeeld aanrijdingen en/of letselschade, en je op allerlei manieren kunnen helpen. Om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor de aanrijding, of en hoe je een schadevergoeding kunt krijgen en ze kunnen zelfs de communicatie overnemen tussen jou en de verzekeraar.

We sluiten af met een belangrijke tip, en dat is zorg dragen voor een goede veiligheid zodra je aan het verkeer deelneemt. Draag dus altijd je gordel in de auto en een goede helm tijdens het wielrennen. Want voorkomen is en blijft tenslotte beter dan genezen.

Terug naar Nieuws